Nuttige informatie:

VLOOIENBESTRIJDING

Elk zoogdier heeft zijn eigen vlo, zo zijn er mensenvlooien, varkensvlooien, honden vlooien etc.
Al deze specifieke vlooien zijn uitgestorven, dit is mogelijk geweest doordat deze vlooien allen van het bloed van het betreffende zoogdier kunnen leven. Behalve........

DE KATTENVLO ! Deze vlo kan van elk bloed leven.

Voor een effectieve bestrijding van kattenvlooien (die dus ook op je hond kunnen zitten) is het nuttig om wat meer te weten over vlooien.
Hieronder lees je informatie over de vlo en de vlooiencyclus. (zie plaatje hierboven)

  • Slechts 1 tot 5% van de vlooien zit op jouw hond of kat. Dit zijn alleen de volwassen vlooien.
  • Meer dan 95% van de vlooien zit in de omgeving. Dit zijn de vlooieneitjes, vlooienlarven en vlooienpoppen.
  • Vlooien zijn er gedurende het hele jaar.
  • Een nieuwe vlooienbesmetting komt altijd van buitenaf.
  • Warmte ( v.a. 20C) en luchtvochtigheid ( v.a. 60 %) versnellen de cyclus en vergroten het probleem.

- Volwassen vlooien -

Volwassen vlooien komen van buiten, of uit vlooienpoppen die je al in je woning hebt. Vlooien kunnen tot wel 30 cm ver, en 20 cm hoog springen. Dat is 100 keer hun lichaamslengte! Volwassen vlooien bijten zich vast in een dier, zoals jouw hond of kat. Ze hebben namelijk bloed nodig om in leven te blijven en zich voort te planten. Binnen 8 tot 24 uur na de bloedmaaltijd paren de vlooien op het dier waar ze zich op vastgebeten hebben.

De vrouwelijke vlooien drinken meer bloed en zijn daarom groter dan de mannetjes. De vrouwtjes leggen 24 tot 36 uur na de eerste bloedmaaltijd al eitjes. Dat kunnen 40 tot 50 eitjes per dag zijn, wat ze tot wel 100 dagen volhouden. Mannelijke vlooien drinken minder bloed en zijn daarom kleiner dan de vrouwtjes. Ze zijn wel actiever en bewegen meer.

-  Vlooieneitjes -

De vlooieneitjes vallen na een paar uur uit de vacht van jouw hond of kat. Uit de eitjes komen vlooienlarven. Op een normale kamertemperatuur in je woning kan dit al binnen 2 dagen gebeuren. Bij koudere temperaturen kan dit wel 6 tot 14 dagen duren. Vlooieneitjes zijn niet bestand tegen langdurige temperaturen onder het vriespunt.

- Vlooienlarven -

Vlooienlarven voeden zich met de uitwerpselen van volwassen vlooien én met de huidschilfers van jouw hond of kat. Vlooienlarven zijn gevoelig voor zonlicht en kruipen daarom weg in kieren en naden. Ze vormen zich om tot vlooienpoppen in ongeveer 2 weken. Dit proces gaat sneller in een warme en vochtige omgeving. Ook vlooienlarven zijn niet bestand tegen langdurig lage temperaturen.

- Vlooienpoppen -

Vlooienpoppen kunnen heel lang in je woning blijven liggen wachten voordat ze uitkomen. Dat kan tot wel 2 jaar duren! Als de omstandigheden gunstig zijn, kunnen de vlooienpoppen ook al na 8 dagen uitkomen. Dit is sterk afhankelijk van de temperatuur, de vochtigheid en de bewegingen (trillingen) in de omgeving. In de meeste woningen duurt één vlooiencyclus 3 tot 8 weken. Vlooienpoppen zijn ongevoelig voor vlooienbestrijdingsmiddelen, daarom is het belangrijk om regelmatig een spray voor de vloer te gebruiken met IGR (Instant Groei Regulator). U maakt daarmee de larven dood, dat worden dan geen poppen meer.
Uit een vlooienpop komt een volwassen vlo.